biznis
0

PKKS: Domaćim firmama dodijeliti poslove izgradnje puteva

FENA
Bh. konzorcij u kojem su udružene firme ŽGP, Euroasfalt, Hidrogradnja, Hering, GP Put i Viadukt aplicirao je na tenderu za izgradnju dionice autoputa na koridoru Vc Suhodol-Tarčin i ponudio, prema saznanjima, najnižu cijenu u iznosu od 113 miliona eura.

Također za izgradnju Sarajevske zaobilaznice - Lot 1, sarajevski konzorcij u sastavu ŽGP, Euroasfalt i GP Put ponudio je na tenderu najpovoljniju cijenu u iznosu od 30 miliona KM.

Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) zahtijeva da se, ukoliko je bh. konzorcij zadovoljio i nudi najpovoljnije uslove propisane u ova dva tendera, poslovi obavezno dodijele domaćim firmama, čime bi se značajno zaposlili građevinski kapaciteti, ublažile posljedice ekonomske krize u privredi, a pogotovo riješila mnoga socijalna pitanja, kao i zapošljavanje.

Iz dosadašnjeg iskustva kada su domaće firme davale najpovoljniju ponudu, posao su dobijale inozemne kompanije. Postoji bojazan, navode iz PKKS, da bi se se sličan scenarij mogao ponoviti i ovaj put.

U teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Federacije BiH i Kantona Sarajevo, uz naznake da će se sa novim valom ekonomske krize stanje dodatno pogoršati, dodjela posla domaćim firmama za izgradnju ovih objekata mogla bi značajno poboljšati ne samo stanje u oblasti građevinarstva, nego i stanje u cijeloj privredi Kantona Sarajevo.

Iz PKKS napominju da bi se dobivanjem ovog posla zaposlili kapaciteti u oko 40 djelatnosti koje su vezane za građevinarstvo i izgradnju ovih objekata.