Neto profit 231 milion eura
0

Philips prodaje odjeljenje za zabavu

SRNA
Elektronski gigant Philips saopštio je danas da je u 2012. godini ostvario neto profit od 231 miliona eura i objavio prodaju odjeljenja za zabavu kako bi se fokusirao na proizvode iz oblasti zdravlja.

Kompanija je u 2011. godini poslovala sa gubitkom 1,29 milijardi dolara, zbog čega je bila primorana na drastičnu promjenu poslovne taktike.

Philips je u četvrtom kvartalu morao da plati kaznu od 509 miliona eura koju mu je izrekla Evropska komisija zbog namještanja cijena ekrana sa katodnim cijevima.

Philipsov dugogodišnji partner Funai platit će 150 miliona eura i nepreciziranu sumu za dozvolu korištenja Philipsovog imena za audio i multimedijalne uređaje i ostale aparate u periodu od pet i po godina, sa opcijom da ugovor bude produžen za još pet godina, prenio je AFP.

Konačan sporazum bit će sklopljen do kraja ove godine, a transfer Philipsovog poslovanja iz oblasti videa biće izvršen 2017. godine, pošto do tada traju postojeći sporazumi o Philipsovoj licenci.

"Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj sporazum sa Funaijem, našim partnerom u posljednjih 25 godina, izgraditi bolju budućnost za Philipsovo audio, video i zabavno odjeljenje i ostvariti kontinuitet za svoje mušterije", saopštio je direktor holandske kompanije Frans van Houten.

Direktor Funaija Tomonori Hayashi saopštio je da će njegova firma imati veliku korist od Philipsove stručnosti i talentovanih stručnjaka koji rade za ovu kompaniju širom svijeta.