biznis
0

Peugeot Citroen u gubitku od 819 miliona eura

SRNA
Evropska ekonomska kriza donijela je gubitak od 819 miliona eura francuskom proizvođaču automobila PSA Peugeot Citroen, u vrijeme kada kompanija planira otpuštanje 8.000 radnika, čemu se oštro protivi Vlada u Parizu.

Kompanija koja proizvodi dvije trećine automobila u Francuskoj pogođena je recesijom koja je zahvatila mnoga evropska tržišta. Akcije ove firme izgubile su polovinu vrijednosti od marta.

Predsjednik Peugeota Philippe Varin rekao je novinarima da plan o otpuštanju radnika nije konačan i da još traju pregovori sa sindikatima, prenio je AP.

Vlada insistira na očuvanju svih radnih mjesta i nudi podsticaje firmama koje investiraju u zelene tehnologije. Varan je rekao da Peugeot razmatra mogućnost da se očuvaju barem neka radna mjesta u fabrici Aulnay, nedaleko od Pariza, koju je prvobitno namjeravao da zatvori.

Američka agencija za kreditne rejtinge Fitch juče je snizila status ovog francuskog proizvođača automobila sa BB+ na BB i pozoriola da je moguć i dalji pad.

"Pežo" je u istom periodu prošle godine ostvario profit id 805 miliona eura.

Kompanija ne očekuje da će potražnja za automobilima porasti u Evropi u skorije vrijeme i prognozira da će kompletno tržište ove godine oslabiti za osam procenata.

Peugeot je ranije ovog mjeseca najavio zatvaranje jedne fabrike u Francuskoj i otpuštanje ukupno 8.000 radnika kako bi do 2015. godine uštedio 2,5 milijardi eura. Milijarda eura od tog iznosa bit će ušteđena zahvaljujući sklapanju saveza sa američkim General Motorsom i smanjenju troškova razvoja i proizvodnje novih modela.