biznis
0

"Petrol" objavio ponudu za preuzimanje "Istrabenza"

FENA
Slovenska naftna kompanija "Petrol" je danas u dnevnom listu "Delo" objavila ponudu za preuzimanje konglomerata "Istrabenz" koji posluje u sektoru energetike i turizma, za 518 miliona eura u gotovini.

"Petrol" za jednu akciju "Istrabenza" nudi 100 eura, što je znatno iznad njene trenutne vrijednosti na Ljubljanskoj berzi od 135 eura. Ponuda, otvorena do 12. novembra, odnosi se na čitav akcijski kapital osim 14 posto koliko "Petrol" već posjeduje, prenijela je agencija STA.

Ta kompanija je sredinom septembra objavila namjeru preuzimanja "Istrabenza", što je iznenadilo tržišne analitičare s obzirom da je vladalo mišljenje da se "Istrabenz" sprema da preuzme "Petrol".

Mnogi analitičari smatraju da je ponuda "Petrola" odbrambeni potez, budući da slovenski zakoni o preuzimanju zabranjuju da se meta preuzimanja tokom perioda važenja ponude bavi aktivnostima na polju integracija i preuzimanja.

Dvije kompanije su ranije pregovarale o osnivanju zajedničkog preduzeća u sektoru energetike, izuzev maloprodaje benzina, ali u tom cilju još nisu preduzeti nikakvi zvanični koraci.