biznis
64

Pet najmoćnijih žena u IT svijetu

Klix.ba
U posljednje vrijeme svjedoci smo porasta broja žena na rukovodećim pozicijama širom svijeta. IT industrija nije izuzetak, ali možda ćete se iznenaditi kad vidite kakvim gigantima upravljaju žene.

1. Ginny Rometty, CEO i predsjednica IBM-a

Ginny Rometty važi za osobu koja je IBM uvela u svijet clouda i analitičkog poslovanja. Na njenu inicijativu kompanija je počela da ulaže u nove tehnologije što je u protekloj godini donijelo porast profita od čak 69%. Ona je bila inicijator uspostavljanja strateških odnosa sa Appleom pa danas upravo IBM pruža podršku za popularni operativni sistem iOS. Koliko ova dama gleda u budućnost svjedoči njen plan da kompanija investira čak milijardu dolara u razvoj i komercijalizaciju kognitivnih kompjuterskih sistema. Ova tehnologija će učiti zajedno sa čovjekom i biti potpuno interaktivne.

Ginni Rometty (Foto: EPA)
Ginni Rometty (Foto: EPA)

2. Meg Whitman, CEO i predsjednica HewlettPackard

Meg Whitman doživjela je ostvarenje svog petogodišneg plana da vrati izgubljenu snagu HP-u nakon samo dvije godine. Tada je prvi put nakon tri godine prodaja HP-ovih proizvoda porasla. Prije nego što je prešla u prve redove HP-a Meg je 15 godina bila na čelu eBaya, a njeno lično bogatstvo se procjenjuje na oko dvije milijarde dolara.

3. Sheryl Sandberg, CEO Facebooka

Biti operativna direktorica forme koja je jedan od najuticajnijih fenomena današnjice govori dovoljno o kvalitetima ove dame. A koliki je njen uticaj van IT-ja pokazuje činjenica da je njena knjiga "Lean In" postala bestseler ubrzo nakon izlaska. Sa oko 38 miliona dolara Sheryl važi za najplaćeniju ženu na svijetu.

Safra Catz (Foto: EPA)
Safra Catz (Foto: EPA)

4. Safra Catz, CFO i co-CEO Oraclea

Kupovina Micros Systemsa, najvrednijii poduhvat Oraclea u proteklih nekoliko godina dešava se na čelu sa Safrom Catz. Ona je trenutno na funkciji finansijskog direktora i desna ruka CEO-a Larryja Ellisona. Pored ove kupovine njena upornost donijela je više multimilionskih akvizicija. Prošle godine Safra je odbila bonus of 717 hiljada dolara jer je smatrala da Oracle u tom trenutku nije dovoljno dobro stajao finansijski. Kompanija danas zahvaljujući njenim inicijativama troši pet milijardi na istraživanje i razvoj.

Marissa Mayer (Foto: EPA)
Marissa Mayer (Foto: EPA)
5. Marissa Mayer, CEO i predsjednica Yahooa

Od preuzimanja kormila Yahooa prije dvije godine Marissa je uticala da kompanija potroši 1,4 milijardu dolara na akvizicije. Među kupljenim dionicama je i 24% Alibabe, kineskog giganta u domenu kupovine preko interneta. Procjena je da će od ove transakcije prihod biti nevjerovatnih 10 milijardi dolara. O tome koliko ova hrabra dama vrijedi najbolje govori činjenica da je prije dolaska u Yahoo više od decenije provela u Googleu.

Ono što ove dame izdvaja uglavnom je motivacija za neprestano usavršavanje. Neka istraživanja pokazuju da žene osvajaju više MBA diploma nego muškarci, kao i da se istrajnije trude da unaprijede svoje obrazovanje.

Ovakava statistika pokazuje da su žene sve uspješnije u oblasti informacionih i novih tehnologija. Takva iskustva prisutna su i na obrazovnim ustanovama u ovoj oblasti. Na ITAcademy u Sarajevu kažu da se broj žena koje se obrazuju u ovoj oblasti povećava iz godine u godinu. Nisu više popularni samo dizajn i i videoprodukcija, nego i programiranje i IT biznis među ženama.

To je i glavni razlog zašto su žene u ovoj oblasti sve uspješnije, zauzimaju sve značajnije pozicije i dobijaju odličnu zaradu.