biznis
0

Pet kompanija iz BiH izlaže na na sajmu Foodex Japan 2013.

FENA
Pet kompanija iz Bosne i Hercegovine (Vinarija Čitluk, Podrumi Andrija, Vinarija Nuić, Vinarija Tvrdoš i Sava Semberija) učestvovat će na 38. međunarodnom sajmu hrane i pića Foodex Japan 2013, koji će se održati u Tokiju od 5. do 8. marta.

Njihovo učešće na sajmu omogućila je i organizovala Japanska organizacija za vanjsku trgovinu (JETRO) u saradnji sa Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini, Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma.

Nastup je organizovan zahvaljujući posebnom programu podrške pod nazivom JETRO zona koji je namijenjen kompanijama iz zemalja u razvoju koje se bave proizvodnjom hrane i pića.

Taj program proizvođačima nudi priliku da svoje proizvode po prvi put predstave na japanskom tržištu u cilju uspostavljanja kontakta sa potencijalnim poslovnim partnerima.

Kompanije koje su odabrane za ovaj program dobile su priliku da izlažu na pomenutom sajmu uz znatno niže troškove učešća, priliku da se konsultuju sa japanskim stručnjacima za tržište hrane i pića, kao i da besplatno koriste mnoge druge usluge tokom trajanja sajma.

Podsjećanja radi, Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini u saradnji sa JETRO uredom iz Beča je u julu 2012. godine organizovala seminar o promociji hercegovačkih vina u Japanu.

Tom prilikom, vinari iz Hercegovine prisustvovali su predavanju na kojem su se upoznali sa japanskim tržištem vina, kao i mogućnošću da se prijave za učešće u programu JETRO zona.

Iako je konkurs za ovaj program bio otvoren i za izvoznike iz drugih zemalja jugoistočne Evrope, pet kompanija iz BiH odabrane su kao jedine iz regije koje će izlagati u sklopu programa JETRO zona na sajmu Foodex Japan 2013.

S obzirom da se po prvi put dešava da kompanije iz BiH izlažu svoje proizvode u Japanu, ovaj program naišao je na razumijevanje i podršku nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini koje su pružile finansijsku i logističku podršku kompanijama učesnicama na Sajmu.

FOODEX Japan najveći je azijski sajam hrane i pića koji ima tradiciju dugu 37 godina. Sajam godišnje privuče oko 75.000 profesionalnih kupaca iz cijelog svijeta.

Mnogi od najvećih azijskih distributera hrane i pića iz Kine, Koreje, Tajvana posjećuju sajam sa ciljem uspostavljanja poslovne saradnje sa izlagačima. FOODEX Japan može biti ulaznica ne samo za japansko nego i za azijsko i svjetsko tržište.

Organizatori nastupa očekuju da će bh. kompanije ostvariti uspješan nastup na sajmu Foodex Japan 2013, što može dovesti do jačanja trgovinskih veza između Japana i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz VTK BiH.