SAD
0

Penzioni fond traži obustavu prodaje "Chryslera"

SRNA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Penzioni fond američke države Indijana zatražio je od Vrhovnog suda od odmah obustavi prodaju automobilske industrije "Chrysler" italijanskom "Fiatu".

Ovaj zahtjev, koji pravnu bitku prebacuje na najviši američki sud, upućen je nakon što je Apelacioni sud u New Yorku odoborio prodaju američkog giganta.

Penzioni fond, koji drži oko 42 miliona dolara od 6,9 milijardi Chryslerovih obezbjeđenih zajmova, tvrdi  da ova prodaja nezakonito nagrađuje tzv. neobzebjeđene povjerioce kao što je sindikat u odnosu na druge i da "Chryslera" planira ileganu reorganizaciju kompanije.

Primjer brze prodaje "Chryslera" mogao bi da se primjeni i u slučaju najveće američke auto-kompanije "General motors" - koja je bankrotirala 1. juna, nakon neuspješnog pokušaja da se održi uz obilnu vladinu finansijsku pomoć.

U okviru dogovorenog aranžmana, "Fiat" se saglasio da sa "Chryslerom" podijeli tehnologiju potrebnu za razvoj manjeg i štedljivijeg vozila, čija tražnja na američkom tržištu je u naglom porastu. 

Stečajni sud u New Yorku odobrio  je krajem maja prodaju praktično kompletne "Chryslerove" imovine u SAD grupi kompanija koje predvodi italijanski "Fiat". 

Sudija Artur Gonzales odobrio je tom prilikom prodaju dvije milijarde dolara vrijedne imovine "Chryslera" novoj kompaniji u kojoj će 68 odsto akcija kontrolisati fond zadravstvenog osiguranja i Ujedinjeni sindikat zaposlenih u autoindustriji (UAV). 
"Fiat" će biti vlasnik 20 odsto dionica "Chryslera", a kanadska vlada će kontrolisati ostalih 12 odsto. 

Odluka Stečajnog suda, koju su podržale vlade SAD i Kanade, trebalo je da omogući "Chrysleru" da izađe iz procesa sudske zaštite od bankrota. Prema uslovima ugovora, kreditori će za 6,9 milijardi dolara "Chryslerovog" duga dobiti svega dvije milijarde dolara. 

Odluka da se dozvoli prodaja imovine "Chryslera" jedina je alternativa "hitnoj likvidaciji" te kompanije, rekao je Sudija Gonzales, ukazujući da se takvim dogovorom najbolje štiti "javni interes" i da je neophodno uključivanje dvije vlade u taj proces pošto "samo tržište ne može da ponudi" alternativu. 

Izvršni direktor "Chryslera" Robert Nardeli izjavio je prije te sudske odluke da jedino udruživanje s italijanskim "Fiatom" može da spase prezaduženu firmu od likvidacije.
Vezani članci