biznis
0

Pejić: Nemamo informacija da li su na usjevima i zasadima nastale štete

FENA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić izjavio je za Fenu da ovo udruženje još nema izvještaja s terena o eventualnim štetama nastalim ovih dana na usjevima i zasadima usljed snježnih padavina i naglih zahlađenja.
  • Morat ćemo sačekati nekoliko dana i ukoliko ne bude novih snježnih padavina onda ćemo vidjeti ima li šteta, rekao je Pejić, istaknuvši da smatra da bi snijeg i niske temperature ipak najviše mogli oštetiti vinograde i voćnjake, što ne mora značiti da se to i desilo.

On je ukazao i na nedovoljan podsticaj države domaćoj poljoprivredi, smatrajući da bi poljoprivrednicima, između ostaloga, država trebalo da osigura i materijal za zaštitu usjeva uslijed naglih zahlađenja ili snježnih padavina.

-Trebalo bi nešto učiniti o tom pitanju, a ne svake godine da pričamo o pričinjenoj šteti, rekao je Pejić, te izrazio uvjerenje da su poljoprivrednici dobrim dijelom uspjeli zaštititi svoje usjeve i zasade.

U Institutu za zaštitu bilja i prehrambenih proizvoda Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu također nemaju nikavih informacija o eventualnim štetama na poljoprivrednim zasadima, ali smatraju da su poljoprivrednici u BiH, kroz iskustvo, navikli na nagle promjene temperatura i da su vjerovatno uspjeli zaštititi svoje parcele i voćnjake od ovoga posljednjeg snijega