ESV Kantona Sarajevo
0

Partnerstvo vlade, poslodavaca i sindikata

FENA
ESV KS: Veza privrede i socijale
ESV KS: Veza privrede i socijale
Izvještaj o radu Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Kantona Sarajevo u 2010. godini, u kojem su navedene teme koje su tokom protekle godine razmatrane po osnovu Programa rada Vijeća za 2010. godinu kao i pitanja koja su razmatrana a nisu bila programirana, utvrđen je na sjednici ovog vijeća ove sedmice.

Na sjednici je, kako je saopćeno iz ESV-a KS, iznijeta i ocjena rada i postignutih rezultata, kao i programska orijentacija za naredni period te je konstatirano da je ovo vijeće dalo određeni doprinos u smislu poboljšanja privrednog i socijalnog sektora.

Naznačeno je da je u izvještajnom periodu Vijeće nastojalo uticati na rješavanje pitanja iz oblasti obrazovanja, javnog prijevoza, socijalne zaštite itd. u smislu povezivanja privrednog i socijalnog sektora sa organima izvršne i zakonodavne vlasti.

Intenzivirati zapošljavanje

Na sjednici je potvrđena opredijeljenost Vijeća da socijalni dijalog i partnerstvo nemaju alternative jer ono ističe dostignuti stepen demokratije u oblasti ekonomske, socijalne politike kao i politike zapošljavanja, što je u načelu stav svih socijalnih partnera Kantona Sarajevo, a opći zaključak je da će se u narednom periodu, intenzivnije djelovati u tom smjeru.

U okviru dijela Izvještaja koji se odnosi na programsku orijentaciju navedeno je da će Ekonomsko-socijalno vijeće Kantona Sarajevo, u narednom periodu, posebno nastojati osigurati međusobno uvažavanje i ravnopravno partnerstvo s kojima će biti zadovoljna tri socijalna partnera (vlada, poslodavci i sindikat).

Obavezne javne rasprave

Vijeće će pratiti i ocjenjivati privrednu politiku i mjere koje treba poduzimati kako bi se osigurala socijalna stabilnost i razvoj, ali se i zalagati za obaveznost javne rasprave i učešća socijalnih partnera kod predlaganja i donošenja budžeta Kantona Sarajevo i kontrole njegove raspodjele i potrošnje

Zaključeno je i da će Vijeće insistirati na učešću u donošenju izmjena, dopuna ili novih zakonskih rješenja iz oblasti radnog zakonodavstva, kolektivnih ugovora i oblasti socijalne politike.