Sarajevo
0

Parlamentarci odobrili taksu za gas potrošačima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je danas u Sarajevu većinom glasova predloženi tekst zakona kojim Vlada, kako je obrazloženo, namjerava osigurati interventni dodatni novac u slučaju da dođe do poremećaja snabdijevanja potrošača u Federaciji plinom.

Zakon predviđa da novac za ove namjene treba osigurati naplaćivanjem takse potrošačima od pet dolara (u protuvrijednosti u konvertibilnim markama) na svakih 1.000 kubika potrošenog gasa.

"Sigurno snabdijevanje gasom dodatno opterećuje dug prema ruskom dobavljaču iz perioda 1991.-1995. godina", navedeno je u Vladinom obrazloženju i rečeno da se taj dug procjenjuje na 104 miliona KM za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Opozicione stranke u Parlamentu danas su iznijele više primjedbi na predloženi zakon, a osnovna je da će on najviše pogoditi porodična domaćinstva, mada se odnosi i na firme, pošto vlast na njihov račun želi otkloniti posljedice vlastite nesposobnosti da riješi ovu problematiku.

"Da li je u pitanju novi namet na vilajet?", zapitala je poslanica Narodne demokratske zajednice Hafeta Sabljaković na početku parlamentarne rasprave o tekstu.

Službeni naziv mu je Prijedlog zakona o obezbjeđenju sredstava za redovno i bezbjedno snabdijevanje prirodnim gasom potrošača u Federaciji.

Da bi stupio na snagu, mora ga odobriti i Dom naroda u Federalnom parlamentu.