biznis
110

Pariz: Stanovnici traže od lokalnog halal marketa da prodaje alkohol i svinjetinu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Halal supermarket u Parizu nalazi se pred izazovom: zatvoriti svoja vrata ili početi prodaju svinjetine i alkohola. Uslov je to koji su postavili lokalni stanovnici nezadovoljni uslugom i ponudom ove radnje.

Market Good Price navodno nije poštovao uslove navedene u ugovoru o najmu u kojem stoji kako ova prodavaonica mora djelovati u svojstvu supermarketa, odnosno prodavnice mješovite robe.

"Članovi lokalne zajednice ne dobijaju pravu uslugu ukoliko ovaj market ne prodaje svinjetinu i alkohol", govore lokalni zvaničnici koji su posjetili prodavnicu i tražili od vlasnika da u prodaju uvrsti raznovrsnu hranu, koja bi uključivala alkohol i proizvode koji nisu halal.

Lokalni stanovnici počeli su sa žalbama kako nemaju pristup velikom broju proizvoda, nakon što je ovaj supermarket zamijenio prethodni u kojem su ovi proizvodi bili dostupni.

"Želimo socijalni miks. Ne želimo područja na kojima žive isključivo muslimani niti želimo područja na kojima ih uopšte nema", rekao je član Gradskog vijeća Jerome Besnard.

Slučaj će se naći pred sudom u oktobru, a ugovor o najmu bit će revidiran.