biznis
0

Pariz: Komšić se sastao sa direktorima velikih francuskih kompanija

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otpočeo je danas svoje aktivnosti u Parizu sastankom sa tridesetak direktora velikih francuskih firmi okupljenih u Udruženje poslodavaca MEDEF International, koje okuplja oko 750 velikih francuskih kompanija.

Kako je saopćeno iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Komšić je sa rukovodstvom MEDEF-a i francuskim biznismenima razgovarao o aktuelnoj situaciji u BiH, unapređenju ekonomskih odnosa dvije zemlje i proširenju saradnje francuskih i bh. privrednika.

Upoznao je sagovornike sa makroekonomskim pokazateljima u BiH i pozvao ih da investiraju u našu zemlju, posebno u sektoru infrastrukture, elektroenergetskog sistema, turizma i bankarstva.

Posebne prezentacije u okviru ovog susreta imali su i Tomislav Grizelj, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH i Jasna Krivošić-Prpić, zamjenica direktora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Predsjednik Asocijacije poslodavaca u BiH Tomislav Grizelj razgovarao je sa predstavnicima MEDEF-a zaduženih za međunarodnu saradnju, koji su najavili dolazak u Sarajevo, kada će biti potpisan sporazum o saradnji Udruženja poslodavaca BiH i Udruženja poslodavaca Republike Francuske.

Grizelj je istakao da su predstavnici MEDEF-a iskazali veliko interesovanje za aktuelne projekte u privatizaciji, za projekte iz domena željezničke, putne i gasne mreže, za mogućnost investiranja u oblasti turizma, te za oblasti vojno-namjenske proizvodnje, avioindustrije i autoindustrije.

Nakon ovog susreta, Grizerlj i Prpić su održali niz bilatelarnih sastanaka s predstavnicima velikih francuskih firmi i dogovorili modalitete dalje saradnje.

Krivošić-Prpić je navela da je obostrano zaključano kako je potrebno poboljšati saradnju dviju zemalja, te zajednički nastupati na trećim tržištima. Dodala je da su predstavnici pet velikih francuskih banaka iskazali veliki interes za saradnjom i da su najavili skoru posjetu našoj zemlji.