Kriza u Japanu
0

Panasonic otpustio 15.000 radnika

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Japanski elektronski gigant, grupacija Panasonic, otpušta 15.000 radnika i zatvara 27 poslovnica širom svijeta da bi reducirala ogromne troškove, prenosi u srijedu BBC.

Najveći svjetski proizvođač plazma televizora očekuje gubitke od ogromne četiri milijarde američkih dolara na kraju ove finansijske godine, čiji izvještaj će biti gotov do 31. marta 2009.

Poslovanje kompanije Panasonic žestoko je pogođeno globalnom ekonomskom krizom, a automobilski gigant Mitsubishi je isto tako prijavio prve finansijske gubitke u posljednje tri godine poslovanja.

Također, gubitke je prijavila i firma Casio Computers.

Najavljeni otkazi čine pet posto ukupne radne snage u Panasonicu, a smatra se da će do kraja 2010. taj gubitak radnika biti nadomješten.

Pola otkaza biće podijeljeno na radnim mjestima u Japanu dok će drugo pola biti raspoređeno po drugim poslovnim jedinicama u drugim zemljama.

Ovo je prvi gubitak u Panasonicu u posljednjih šest godina poslovanja, ali recesija je, kako piše BBC, dohvatila i najbolje. Usprkos tome, grupacija Panasonic razmatra o kupovini svog rivala, kompaniji Sanyo Electric, za cijenu od oko devet milijardi dolara.

Otkaze su isto tako najavile i japanske kompanije Sony (16.000), Hitachi (7.000) i NEC (20.000 otkaza).