biznis
0

Pale cijene nafte

FENA
Cijene nafte pale su u ponedjeljak na azijskom tržištu nakon što nije javljeno ni o kakvim velikim prekidima u proizvodnji tokom predsjedničkih izbora u Nigeriji održanih za vikend. Nigerija je najveći afrički proizvođač nafte.

Cijena junske isporuke sirove nafte na Nymexu pala je za 28 centi na na 63,83 dolara po barelu na elektronskom trgovanju sredinom dana u Singapuru. U petak je cijena majskog ugovora porasla za 1,55 dolara kako bi se zaustavila na 63,38 dolara po barelu prije isteka roka, dok se cijena junskog ugovora zaustavila na 64,11 dolara po barelu, poskupljujući za 79 centi.

Cijena junske isporuke Brent sirove nafte pala je za 19 centi na 66,30 dolara po barelu na ICE tržištu u Londonu, javio je AP.

Pored briga koje je izazvala haotična sedmica uoči izbora u Nigeriji, cijene su podržane i drugim faktorima kao što je velika potražnja iz Kine, drugog svjetskog potrošača nafte, koja je izvjestila u ponedjeljak o godišnjem rastu uvoza nafte od 8,8 posto. Analitičari očekuju da potražnja ostane snažna ukoliko vlada u Pekingu ne bude u stanju da obuzda ekonomski rast, koji je iznosio 11,1 posto u prvom kvartalu.

U ostalim kategorijama na Nymexu, cijene lož ulja pale su za 1,2 centa na 1,8205 dolara po galonu dok su cijene prirodnog gasa pale za 10,4 centi na 7,277 dolara po 1.000 kubnih stopa.