biznis
0

Pale cijene nafte zbog strahovanja oko tražnje

FENA
Cijene sirove nafte u četvrtak su bile u padu, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila prognozu globalne tražnje tog energenta, dok su podaci u SAD-u ukazali na rast zaliha u toj zemlji, navode trgovci.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na newyorkškoj berzi, oslabila za 26 centi na 92,26 dolara za barel, prenosi France Presse.

Evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, pojeftinila je za 12 centi na 108,40 dolara za barel.

IEA je u srijedu snizila globalnu prognozu tražnje nafte u svijetu drugi mjesec zaredom, zbog, kako kaže, neizvjesnosti u vezi s budžetom SAD-a, usporavanja kineske poslovne aktivnosti i visoke nezaposlenosti u Evropi. Agencija procjenjuje da će ove godine tražnja iznositi 90,6 miliona barela nafte dnevno, odnosno 60.000 barela manje u odnosu na prognozu iz februara.

U SAD-u, najvećem potrošaču nafte i najvećoj ekonomiji u svijetu, najnoviji podaci Ministarstva energetike pokazali su da su zalihe nafte porasle za 2,6 miliona barela u nedjelju dana zaključno sa 8. martom, što ukazuje na pad tražnje.