biznis
0

Pale cijene globalnih akcija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene globalnih akcija "opale" su danas na novi četvoronedjeljni minimum zbog rastuće bojazni investitora od prestanka primjene vladinih podsticajnih programa, uključujući i finansijski sektor.

Dolar je blago napredovao prema euru, ali je isto toliko oslabio u odnosu na jen, u situaciji kad su tržišni igrači oprezno poslovali uoči današnjeg sastanka čelnika američke emisione banke (Fed).

Pozitivni podaci o kretanju poslovne aktivnosti u američkoj prerađivačkoj industriji i na tržištu kuća sinoć su podstakli skroman uspon sva tri indikatora kretanja cijena akcija na Wall Streetu, ali je tokom današnje prijepodnevne trgovine tendencija na globalnim efektnim berzama ipak bila negativna.

Evropske akcije su, naime, pojeftinile poslije izvještaja da je švajcarska UBS banka okončala treći kvartal sa čistim gubitkom od 564 miliona franaka (552 miliona dolara) i informacije iz Londona da je Velika Britanija danas počela realizaciju davno najavljenog programa restrukturiranja velikih nacionalnih banaka s državnim udjelom.

Zvanični predstavnik britanskog ministarstva finansija je najavio da će restrukturiranje bankarskog sektora početi jedan sat uoči otvaranja londonske berze akcija, prenijela je agencija Reuters.

Panevropski indeks akcija FTSEurofirst 300 oslabio je u ranoj trgovini 1,5 posto, do novog mjesečnog minimuma. Taj indikator je tokom posljednjih devet poslovnih dana šest puta bio "u crvenom".

Cijene akcija u 23 najrazvijenije zemlje svijeta, mjerene kretanjem MSCI indeksa, "opale" su danas 0,6 posto, na 281,32 poena. Taj indikator je od početka marta do kraja oktobra uvećan za 75 procenata, ali je protekle sedmice oslabio oko četiri procenta. Opća nepovoljna tendencija na tržištu akcija danas je bila vidljiva i na osnovu jednoprocentnog pada indeksa dionica na tržištu brzo rastućih ekonomija, ističe Reuters.

Dolar je u početnom poslovanju na deviznoj berzi u Londonu razmjenjivan po kursu od 1,4738 za euro, što je bilo neznatno više nego sinoć u završnoj trgovini, ali je u isto vreme "opao" u odnosu na japanskog konkurenta 0,4 procenta, na 89,97 jena.

Kurs dolara je istovremeno oscilirao oko 1,6317 za funtu sterlinga, odnosno 1,0251 švajcarskih franaka. Valutna tržišta će tokom dana vjerovatno poslovati oprezno jer će osim čelnika Feda ove sedmice redovne mjesečne sastanke imati i rukovodstva drugih moćnih centralnih banaka, ističe Reuters.

Neimenovani tržišni analitičari na čije mišljenje se poziva britanska agencija smatraju da Fed neće mijenjati postojeću ultranisku referentnu kamatu, ali bi možda mogao da razmotri mogućnost kasnije promjene svoje kamatne politike, a takođe i dalje podrške domaćem finansijskom sektoru.

Stručnjaci vjeruju da će Evropska centralna banka i Banka Engleske u četvrtak odlučiti da ne mijenjaju vlastite bazne kamate, ali bi britanske monetarne vlasti mogle da se odluče, ako je cijeniti na osnovu stava ministra finansija Alistaira Darlinga, za dodatno upumpavanje novca u krizom oslabljenju domaću privredu.

Australijska centralna banka je danas objavila drugo uvećanje referentne kamate za proteklih mjesec dana, ali to nije podiglo vrijednost njene valute. Naprotiv, kurs "australijanca" prema američkom imenjaku je bio jedan posto slabiji nego jučer.

Tokom naredne najmanje tri do četiri sedmice kursevi vodećih valuta mogli bi prvenstveno da zavise od novih ekonomskih pokazatelja, procjenjuju finansijski eksperti u Londonu.