biznis
0

Padaju cijene nekretnina u Dubaiju

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Stanovi na popularnom Palm Jumeirah, otoku u obliku palme napravljenom u Dubaiju i kandidatu za "osmo svjetsko čudo", pojeftinili su od septembra za 40 posto.

U hotelu Atlantis na ovoj "palmi" u četvrtak je organizovan ekstravagantni ručak od 20 miliona dolara, a kojem će prisutvovati više od 2.000 slavnih osoba iz svih sfera društva, uključujući i TV voditeljicu Oprah Winfrey, glumce Roberta De Nira i Denzela Washingtona i druge. Svečani ručak organizuje vlasnik hotela, milijarder Sol Kerzner iz Južne Afrike i to uprkos globalnoj finansijskoj krizi.

Vila sa četiri spavaće sobe na Palmi sada se može kupiti za 10 miliona dirhama (oko 2,1 milion eura), dok je ista vila u septembru ove godine koštala 15 miliona dirhama, izjavio je konsultant kompanije Engel & Volkers iz Dubaija za Reuters.

Kad su 2001. godine počeli radovi na Palmi, vile su prodavane za po 5 miliona dirhama, a kupile su ih zvijezde poput Davida Beckhama i Michaela Schumachera. Skoro četvrtina vila prodata je Britancima.

Početkom ove sedmice počeo je slabi pad prodaje nekretnina, a u toku je projekat izgradnje Palm Deira - najveće od tri palme koje čine arhipelag u moru, a samo na nju će se prema procjenama naseliti više od milion stanovnika.

Kod palmi se graditelji ipak neće zaustaviti. Projekat pod nazivom Univerzum proširit će površinu obala Dubaija za 15 puta.