biznis
6

Pada vrijednost dionica Samsunga nakon krize s Galaxyjem Note 7

Klix.ba
Vrijednost dionica kompanije Samsung je dodatno pala u srijedu nakon što je ovaj proizvođač smartphonea prekinuo proizvodnju modela Galaxy Note 7 zbog opasnosti od zapaljenja uređaja.

Dionice Samsunga su pale za još tri posto nakon što je u utorak zabilježen pad vrijednosti od 8 posto. Kompanija je na tržištu za samo dva dana izgubila čak 20 milijardi dolara.

Galaxy Note 7 je povučen nakon što su se počeli pojavljivati izvještaji o baterijama koje eksplodiraju, što dovodi do požara. Samsung je ponudio kupcima zamjenske uređaje, ali su i oni imali isti problem pa je kompanija u potpunosti prekinula proizvodnju smartphonea.

Pad vrijednosti dionica nije najveći problem jer aktuelna kriza itekako narušava reputaciju kompanije. Analitičari smatraju da bi problem s Galaxyjem Note 7 kompaniju Samsung mogao koštati dugoročno, posebno jer su rivali Google i Apple predstavili svoje nove "pametne" telefone.

Galaxy Note 7 je trebao biti glavni rival Appleovom iPhoneu 7. Katastrofa koju je doživo Samsung donijela je najveći rast vrijednosti dionica Applea u posljednjih 10 mjeseci.

Samsung je u septembru povukao 2,5 miliona uređaja, a u četvrtak je proizvodnja potpuno obustavljena.