biznis
0

Pad zaliha u SAD-u podiže cijene nafte

FENA
Cijene sirove nafte kreću se i danas na azijskom tržištu iznad 99 dolara za barel, nakon objavljivanja izvještaja da su američke zalihe te sirovine smanjene više nego što se očekivalo, što možda govori o povećanju tražnje.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u New Yorku ugovarana u padu 26 centi, po 99,11 dolara za barel, pošto je taj termin sinoć zaključen na 99,37 dolara, 2,07 dolara skuplje nego prethodnog dana.

Sjevernomorska nafta marke "brent" za julsku isporuku je na londonskom tržištu ICE bila u porastu 65 centi, na 120,81 dolar za barel, prenijela je agencija AP.

Američki Institut za petrolej je kasno sinoć objavio da su zalihe sirove nafte u SAD prošle sedmice smanjene za tri miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 1,9 miliona barela.

Zalihe benzina su istovremeno povećane za 1,1 milion barela, dok su zalihe ostalih derivata smanjene za 426.000 barela.

Američko ministarstvo energetike će svoj izvještaj o nedjeljnim isporukama nafte i naftnih derivata objaviti kasnije danas.

Cijene sirove nafte su bile neujednačene i kretale su se blizu 100 dolara za barel otkako su početkom maja ojačale na 115 dolara, a glavni razlog povlačenja su bili znaci usporavanja američke ekonomije.

Najnoviji podaci, međutim, govore da je maloprodaja u SAD prošlog mjeseca povećana 0,3 posto, više nego što se očekivalo. Prodaja benzina je, pak, prošle sedmice opala jedan posto u odnosu na isti period lani.

"Podaci pokazuju da potrošači i dalje osjećaju teret poskupljenja benzina na više od 3,50 dolara za galon (3,8 litara)", navela je konsultantska firma za energetiku "Schork group".