biznis
0

Pad zaliha u SAD-u izazvao poskupljenje nafte

FENA
Sirovom naftom se u elektronskom poslovanju na berzi u New Yorku jutros trgovalo po cijeni od oko 93 dolara za barel, nakon sinoćnjeg poskupljenja koje je izazvala vijest o neočekivano velikom padu zaliha tog energenta u SAD-u prošle sedmice, što ukazuje na povećanje tražnje.

Cjena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u augustu je na Newyorškoj robnoj berzi neznatno porasla na 92,95 dolara za barel, poslije rasta sinoć od 2,28 dolara, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za deset centi na 108,88 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Američki institut za naftu (API) je sinoć saopćio da su zalihe nafte u SAD-u prošle sedmice pale za 2,7 miliona barela, dok su analitičari očekivali smanjenje na 1,7 miliona barela.

Pored toga, izveštaj instituta API je pokazao pad zaliha benzina od 91.000 barela i smanjenje zaliha dizela i lož-ulja za 945.000 barela. Popodne će sopstveni izvještaj objaviti statistička služba američkog Ministarstva energetike.

Trgovci naftom takođe iščekuju današnje glasanje u grčkom parlamentu o 28 milijardi eura vrijednom planu štednje. Evropski zvaničnici ističu da je smanjenje državne potrošnje neophodan uvjet za dobijanje pete tranše pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, odobrene prošle godine u ukupnom iznosu od 110 milijardi eura.

"Izgleda da investitori računaju na to da će grčka dužnička kriza biti razriješena bez većih problema. Međutim, u slučaju nekih nepredviđenih događaja u odobravanju novih mjera štednje, nafta bi lako mogla ponovo da pojeftini na nivo od prije nekoliko dana", navodi se u izvještaju konsultantske firme "Ritterbusch and Associates".

Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno pojeftinila sa prošlomjesečnog nivoa od blizu 115 dolara za barel, usljed zabrinutosti oko pada tražnje u SAD i Evropi.

Prije toga je nafta prvo naglo poskupjela sa 84 dolara iz februara, što je smanjilo potrošnju i doprinijelo usporavanju privrednog rasta.