Privredna komora KS
0

Pad proizvodnje u 11 grana prerađivačke industrije

FENA
Industrijska proizvodnja u Kantonu Sarajevo u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je rast od 9,3 posto, a prerađivačka industrija od 12,5 posto u odnosu na isti period lani.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo Mubera Kadrić kazala je danas na konferenciji za novinare da je od 20 grana prerađivačke industrije devet ostvarilo rast, a 11 pad proizvodnje.

Najveći rast je ostvarila proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda 117,2 posto, dok je najveći pad zabilježen u proizvodnji namještaja 64,4 posto. Karić je dodala da je od četiri strateške grane industrije došlo do pada u tri - metalskoj, drvnoj i prehrambenoj. Ukoliko vlasti ne poduzmu odgovarajuće aktivnosti i mjere, kako je naglasila, ovi pokazatelji bit će još lošiji do kraja godine.

U oblasti šumarstva zabilježen je pad, kako u Kantonu tako i u Federaciji BiH. U Kantonu je proizvodnja opala za 29,7, a prodaja za 24,3 posto. Na nivou FBiH proizvodnja je opala za 30,4, a prodaja za 37,5 posto.

Promet u trgovini namalo (s PDV-om) u prva četiri mjeseca također se smanjio i to za 2,3 posto u Kantonu i iznosi 779 miliona KM.

U tom periodu došlo je do pada prihoda u turizmu. Kanton Sarajevo je posjetilo 44.829 turista, što je za 3,7 posto manje, a pad je i kod broja ostvarenih noćenja.

Kadrić je kazala da je aktuelna kriza na globalnom nivou posebno pogodila firme koje se bave izvođenjem građevinskih radova u zemlji i inozemstvu. Prema posljednjim podacima, vrijednost obavljenih građevinskih radova manja je za 39,4 posto. Smanjen je i broj angažovanih građevinskih radnika u inozemstvu - oko 30 posto, dok je vrijednost obavljenih radova u inozemstvu manja za 25,6 posto.

"Posebno do izražaja dolazi smanjenje izvođenja velikih investicionih projekata koje treba da finansira država. Sve to uzrokuje i smanjenje tražnje za građevinskim radnicima. Situacija u ovom trenutku nije nimalo ohrabrujuća, s obzirom na aktuelnu situaciju u KS-u, FBiH i državi u vezi s aranžmanom s MMF-om", kazala je Kadrić.

Privredna komora Kantona Sarajevo je radi ublažavanja posljedica recesije sačinila prijedlog mjera za sve nivoe vlasti, a ono što je ključno za Kanton Sarajevo jeste da se zadrži investicioni ciklus i da se osiguraju stimulacije izvozno orijentiranoj privredi.