biznis
15

Pad narudžbi bh. građevinara u inostranstvu

FENA
Vrijednost novih narudžbi građevinskih firmi iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu u prvom kvartalu ove godine manja je za 71,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine, podatak je Agencije za statistiku BiH.

Sekretarka za građevinarstvo Privredne komore FBiH Dženana Hodžić izjavila je da iznenađuje ovako visoki procent pada narudžbi bh. građevinara u inostranstvu.

"Ugovori na inotržištu se uglavnom sklapaju krajem godine, a u prošloj godini je bilo i prenesenih ugovaranja, koji su potpisani krajem godine. Što se tiče Federacije BiH Euro-Asfalt je najveći ugovarač građevinskih radova na inotržištu, a oni su nasuprot ovom pokazatelju doživjeli porast", prokomentirala je Hodžić.

Dodala je da su u prošloj godini ugovorili sedam miliona, a ove godine oko 50 miliona eura. Analitički gledano, po njenim riječima, Euro-Asfalt je potpisao ugovor u aprilu 2016., a moguće da je do tada bio zaključen period posmatranja prvog kvartala ugovorenih radova u inostranstvu, pa se to odrazilo ovakvom statistikom.

"Na tržištu se nije desilo ništa spektakularno, kao sto smo npr. imali gubitak libijskog tržišta da bi ovaj pokazatelj bio rezultat takvih događanja", dodala je Hodžić.

Po podacima Agencije za stistitiku BiH, vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u prvom kvartalu manja je za 10,9 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u prvom kvartalu ove 22,7 posto radova se odnosi na objekte visokogradnje, a 77,3 posto radova na objekte niskogradnje.