biznis
0

Pad dolara ponovno pogurao cijene nafte

FENA
Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su ponovno ojačale, popevši se bliže razini od 71 dolara za barel pod utjecajem pada dolara, ali je pad na tržištima dionica oneraspoložio ulagače željne znakova gospodarskog oporavka.

Na američkom tržištu barel je poskupio 36 centi na 70,98 dolara po barelu. Na tržištu u Londonu bio je u plusu 44 centa, te se njime trgovalo po 70,68 dolara.

Dolar je oslabio nakon što je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u govoru na samitu u Sibiru pozvao na kreiranje novih valuta za međunarodne rezerve, samo dan nakon izjave ruskog ministra financija kako ne vjeruje da bi dolar mogao izgubiti taj status.

Slabiji dolar privlači ulagače robama čije su cijene izražene u američkoj valuti.

U međuvremenu je japanska središnja banka zadržala ključne kamatne stope na 0,1 posto i drugi mjesec zaredom povisila prognoze za japansko gospodarstvo, budući da rast izvoza i uvoza podiže očekivanja da je došao kraj najgorem dijelu tekuće recesije.

No, azijska su tržišta dionica oslabila pod utjecajem zabrinutosti ulagača da je snažan oporavak s niskih razina zabilježenih u martu prenaglio u odnosu na korporativna očekivanja.

Trgovci su sada u očekivanju sedmičnih podataka o američkim zalihama u srijedu, koji bi trebali pokazati pad zaliha sirove nafte, te rast zaliha benzina i destilata.

S obzirom na rast cijena sirove nafte za gotovo 20 dolara po barelu u razdoblju od kraja aprila prisutne su zabrinutosti da su spekulacije na naftnim tržištima prebrzo pogurnule cijene nafte na previsoke razine.

Tako je glavni tajnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Abdulah al-Badri upozorio da bi prenagli rast cijena nafte mogao naštetiti globalnom gospodarskom oporavku, dodavši ipak da cijene od 80 dolara za barel ne bi ograničile rast.

U odvojenom izvještaju OPEC je saopćio da je cijena barela referentne košarice nafte tog kartela u ponedjeljak iznosila 69,24 dolara, 1,21 dolar manje nego u petak.