biznis
0

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima

FENA
Cijene sirove nafte pale su u petak na svjetskim tržištima u opreznoj trgovini uoči objavljivanja ključnih podataka s američkog tržišta rada.

Na američkom su tržištu cijene nafte pale za 1,01 dolar, na 99,39 dolara po barelu, dok je u Londonu barel pojeftinio za 1,22 dolara, na 114,32 dolara.

Američka vlada objavit će najnoviji izvještaj o zaposlenosti koje se pozorno prati jer daje ponajbolje smjernice u vezi sa zdravljem američkog gospodarstva, a redovito određuje i raspoloženje na globalnim financijskim tržištima.

Očekuje se da je rast zaposlenosti u SAD-u najvjerojatnije u maju posustao, budući da su visoke cijene energije i učinci japanskog potresa pogodili američko gospodarstvo. Broj zaposlenih vjerojatno se u prošlom mjesecu povećao za 150 tisuća, pokazala je anketa Reutersa.

Sjedinjene Države su drugi najveći potrošač energenata u svijetu, iza Kine. Svako daljnje gospodarsko usporavanje moglo bi pogoditi američku osobnu potrošnju, što bi rezultiralo smanjenjem potrošnje goriva.

"Postavlja se pitanje kakva će biti potrošnja sirove nafte. Najnovija objava podataka o američkoj zaposlenosti imat će kratkoročan i veliki utjecaj na cijene nafte", izjavio je analitičar CMC Marketsa Ben Le Brun.

Cijene nafte su također pod pritiskom skoka zalihe sirove nafte u SAD-u. Veći pad cijena nafte priječili su, pak, nemiri na Bliskom istoku.

OPEC je na svojim web stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 109,91 dolar, što znači da je pala za 1,53 dolara u odnosu na dan ranije.