Svjetsko tržište
0

Pad cijena nafte, Kina u fokusu ulagača

FENA
Cijene nafte pale su u srijedu na svjetskim tržištima nakon što su ulagači preusmjerili fokus, s robusne kineske potražnje na znakove mogućeg hlađenja drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Cijene barela sirove nafte na londonskom su tržištu pale 39 centi na 117,24 dolara, nakon što su nakratko skočile na 118,43 dolara. Na američkom su tržištu kliznule za 63 centa na 103,25 dolara za barel.

Procijenjena kineska potražnja za naftom, koja obuhvaća proizvedenu sirovu naftu i neto uvoz rafiniranih naftnih proizvoda, iznosila je u aprilu 9,32 miliona barela dnevno, što je 8,8 posto više nego godinu ranije, izračunali su u Reutersu.

Ujedno je inflacija u azijskom divu usporila u aprilu na 5,3 posto, a i drugi podaci, uključujući industrijsku proizvodnju i zajmove, sugeriraju moguće hlađenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva, uz manju potrebu daljnjeg agresivnog pooštravanja monetarne politike.

"Inflacija je malo usporila", zaključuje Thorbjorn Bak Jensen iz firme Global Risk Management. "Ali promet u maloprodaji i dalje snažno raste, kao i proizvodnja", dodao je.

Neki analitičari među mogućim razlozima pada cijena izdvajaju kratkoročne dobitonosne prodaje i tehničke pokazatelje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 111,48 dolara, što znači da je bila 3,40 dolara viša nego prethodni dan.

Vezani članci