SAD
0

Pad cijena na veliko i porast stanogradnje

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Cijene na veliko u SAD-u su pale u aprilu kao posljedica pojeftinjenja energenata i hrane, dok je izgradnja novih stambenih objekata porasla više nego što se očekivalo, pokazali su u utorak najnoviji zvanični podaci.

U saopćenju ministarstva rada se navodi da su cijene na veliko prošlog meseca pale za 0,1 posto u odnosu na mart, što je drugo smanjenje u protekla tri mjeseca, prenosi AP.

Istovremeno je bazna inflacija, koja ne obuhvata cijene energenata i hrane, porasla u aprilu za 0,2 posto, što je nešto veći rast nego što se očekivalo. Ipak, na godišnjem nivou je zabilježena inflacija od samo jedan posto.

Odsustvo inflatornih pritisaka znači da Uprava federalnih rezervi može da zadrži ključnu kamatnu stopu na rekordno niskom nivou u cilju podsticanja privrednog oporavka.

Američko ministarstvo trgovine objavilo je u utorak da je u aprilu u SAD-u izgradnja novih kuća i stanova porasla za 5,8 posto. To je znatnije povećanje nego što se očekivalo, tako da na godišnjem nivou izgradnja novih stambenih objekata iznosi 672.000 jedinica, što je najviši nivo od oktobra 2008.

S druge strane, broj prijava za građevinsku dozvolu, što predstavlja dobar pokazatelj za dalju aktivnost u tom sektoru, pao je u aprilu za neočekivano velikih 11,5 posto.

Prodaju stambenih objekata su u SAD-u prošlog mjeseca podstakle niska hipotekarna kamatna stopa i dvije različite poreske olakšice, čija je primjena istekla 30. aprila, navodi se u saopćenju ministarstva.