biznis
0

Pad cijena dionica i na evropskim berzama

FENA
Na evropskim su berzama cijene dionica jutros pale jer je ulagače zabrinulo usporavanja rasta kineske privrede, kao i naznake da tamošnje vlasti nastoje zauzdati potražnju na tržištu nekretnina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 oslabio 0,4 posto, na 1163 boda. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski Dax bili su u minusu između 0,3 i 0,7 posto.

Ulagače je jutros uznemirio pad cijena dionica u Kini za više od tri posto, nakon podataka koji ukazuju na slabljenje aktivnosti u tamošnjem uslužnom i industrijskom sektoru, što ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svjetske ekonomije.

Uz to, kineske vlasti razmatraju načine kako bi zauzdale potražnju za stanovima i kućama u gradovima, jer cijene nekretnina rastu prebrzo i potiču inflaciju, prenose agencije.

"Te vijesti iz Kine zasigurno ne potiču sklonost prema rizičnijim investicijama. Loše na raspoloženje ulagača utječe i automatsko rezanje američkog budžeta, kao i politička nesigurnost u Italiji nakon prošlosedmičnih parlamentarnih izbora", navode analitičari jedne londonske brokerske kuće u izvještaju klijentima.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros ojačao 0,4 posto, na 11.652 boda.