biznis
0

Ovogodišnji Euroforum u Beču počinje 8. novembra

Sarajevo-x.com
Beč
Beč
U glavnom gradu Austrije se 8. novembra održava Euroforum, manifestacija za stručnu grupu reklame i tržišne komunikacije Privredne komore Grada Beča koja je ove godine pripremila poseban program manifestacije.

Sastajanje vrhunskih predstavnika cjelokupne komunikacione branše ove godine će biti obilježeno izlaganjima mnogobrojnih poznatih referenata svjetske klase, pored njih i 23-godišnjeg Muhameda Mešića iz Tuzle, mladića koji tečno govori preko 30 stranih jezika i koji je predavao na 15 univerziteta.

Ovogodišnji Euroforum će se isključivo baviti pitanjem povezivanja sa jugoistočnom Evropom. Odabrani stručnjaci zemalja učesnica će držati predavanja i workshopove o temi "Komunikacija, biznis i kreativnost“.

Kraj Euroforuma obilježit će predavanje provokantnog američkog dizajnera Mirka Ilića, koji je rođen u BiH. On će, oslanjajući se na svoju publikaciju "The Design of Dissent“, govoriti o društvenoj odgovornosti i socijalnoj ulozi dizajnera. Za Ilića dizajn je veoma specifičan medij za izražavanje mišljenja, koji ujedno može imati veliki uticaj na promjenu društvenih stereotipa. "Dizajner nikada nije samo dizajner slova – nego i mišljenja“, smatra Ilić.

Tako svaki oblik diskriminacije ili nekih drugih negativnih pojava u društvu za njega predstavlja neiscrpan izvor inspiracije, a veoma se zalaže da njegovi kritički stavovi dopru i do stanovništva. Stoga ne oklijeva da čvrsto stane iza svojih izjava, "jer ako nikada od sebe ne napraviš budalu, nikada nećeš moći ući u historiju kao genije“.

Na skupu će riječ dobiti i drugi stručnjaci iz regiona: bh. dizajner Bojan Hadžihalilović, čija je agencija "Fabrika“ poznata širom svijeta; Suzana Kulaš, koja je osnovala jednu od najprestižnijih agencija krativnosti u Hrvatskoj ili na primjer Nastja Mulej, predstavnica prve i do sada jedine regionalne reklamne mreže, osnovane u Beogradu.