Elektroprivreda BiH
0

Ove godine priključenje dva vjetroagregata

SRNA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Na distributivnu mrežu sarajevske "Elektroprivrede BiH" ove godine trebalo bi da budu priključena prva dva vjetroagregata, a ostalih 14 naredne godine, čija je ukupna vrijednost 125 miliona KM.

Nakon odluke Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona o dodjeli koncesija za izgradnju 16 vjetroagregata, izgradnja vjetroparka Podveležje, ukupne snage 46 megavata, trebalo bi da se odvija na području mikrolokacija Mali Grad i Svetigora, a samo se čeka saglasnost pravobranioca.

"Gotovo svi pripremni poslovi već su obavljeni, što garantuje da će biti ispoštovana dinamika radova", saopšteno je iz "Elektroprivrede BiH". 

Više od 20 počet radova obavit će domaća građevinska operativa koja će biti angažovana na izgradnji pristupnih puteva, betonskih temelja u koje će biti ugrađeno više od 6.000 metara kubnih betona za što će, u jednom ciklusu, biti angažovano više od 400 "miksera", kao i na izgradnji betonskih stubova za vjetroagregate i druge radove na terenu, dodaje se u saopštenju.

Nakon potpisa pravobranioca, čime praktično počinje realizacija investicije, lokalnoj zajednici će biti uplaćeno oko milion KM za poboljšanje uslova življenja na području Podveležja, što je samo početak ulaganja "Elektroprivrede" u poboljšanje standarda stanovništva ovog područja.

U narednim danima ova kompanija će raspisati tender za izvođenje radova i nabavku opreme nakon čijeg okončanja počinje realizacija prve faze.