Centar Skenderija
0

Otvorene manifestacije "Dani turizma" i "Gradnja i obnova"

SRNA
U Sarajevu su danas otvorene međunarodne sajamske manifestacije "Dani turizma" i "Gradnja i obnova" na kojoj će se do 2. aprila predstaviti 100 izlagača i suizaglača iz oblasti turizma i oko 20 izlagača iz građevinarstva.

Direktor Centra "Skenderija" Suad Džindo rekao je da je turizam, pored energetike, jedina grana koja je respektabilna u BiH, te da će ubuduće, zajedno sa vlastima u BiH, pokušati da od ovog sajma naprave svjetsku manifestaciju, na kojoj će se prikazati sve ono što vrijedi u zemlji.

Prema njegovim riječima, na sajmu "Dani turizma", pored izlagača iz BiH, svoje štandove imaju i turističke organizacije iz Španije, Turske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a očekuje se uspostavljanje poslovnih kontakata.

"Što se tiče `Obnove i gradnje`, ovako mali broj izlagača je pokazatelj stanja u BiH, odnosno da u zemlji još uvijek nema investicija i ulaganja", istakao je Džindo na otvaranju sajmova, te izrazio nadu da će vlast u BiH posvetiti građevinarstvu više pažnje, jer se uz njega veže 40 drugih djelatnosti.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić je, u ime Kantona, izrazila zadovoljstvo zbog održavanja ovih manifestacija u Sarajevu, navodeći da su "Dani turizma" šansa da BiH, Kanton i Sarajevo promovišu svoje mogućnosti u oblasti turizma.