biznis
0

Otvorena konferencija o malim i srednjim preduzećima u Sarajevu

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
"Mala i srednja preduzeća kao ključni pokretači ekonomskog razvoja" naziv je dvodnevne međunarodne konferencije koja je otvorena u subotu u Sarajevu u organizaciji Političke akademije Stranke demokratske akcije (SDA) i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI).

Cilj ovog skupa je staviti pitanje malih i srednjih preduzeća u fokus bh. politike, te omogućiti učesnicima da preispitaju postojeće standarde i trendove u ovoj oblasti, a zaključke konferencije uvrste kao sastavne dijelove svojih razvojih politika.

U radu konferencije učestvuju predstavnici političkih stranaka iz BiH, te eksperti iz deset zemalja regiona, međunarodne zajednice, kao i Turske, Njemačke i SAD-a.

Skup je otvorio potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije ove stranke Senad Šepić, naglasivši da mala i srednja preduzeća mogu popraviti trenutno stanje u BiH, jer postoji mnogo pozitivnih praksi u toj oblasti.

"Cilj je na ovom skupu govoriti o tim pozitivnim iskustvima u regionu, ali i Evropi i SAD-u. Praksa je pokazala da su se u razvijenim evropskim zapadnim zemljama ključni razvoji standarda života zasnivali na razvoju malih i srednjih preduzeća. Želimo kreirati politike koje na takav način konkretno rješavaju životne probleme ljudi", kazao je Šepić.

On je izrazio uvjerenje da će se takvim pristupom uspjeti u fokus politike u BiH staviti svakodnevne životne teme, poput zapošljavanja, otvaranja novih radnih mjesta i ekonomije.

Predstavnica NDI Ana Radičević fokusirala je izlaganje na značaj političkih partija u razvijanju demokratije, te prekogranične razmjene između političkih partija na putu ka Evropskoj uniji.

Ona je mišljenja da od vjere u demokratske institucije zavisi mjera u kojoj su one otvorene za životne probleme ljudi, kao i da ljudi vide da je njihov glas uključen u demokratske promjene.

O prvom panelu posvećenom političkim partijama, javnoj politici i demokratskom učešću govorili su predsjendik SDA Sulejman Tihić, potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž te predstavnik NDI Shannon O'Connell.

Ekonomske politike desnog centra, Reforma pravnog okvira za promociju i podršku interesa malih i srednjih preduzeća, Evropska unija - dobre prakse, te Kreiranje povoljnih poslovnih politika u jugoistočnoj Evropi, neke su od tema panela ove konferencije.