biznis
0

Otvoren Zeps 2007.

FENA
Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović otvorio je danas u Zenici 14. generalni bh. sajam ZEPS 2007.

Iako je bilo predviđeno da najveći sajam u BiH otvori Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, on se zbog iznenadnih i nedložnih obaveza nije pojavio u Zenici, a u njegovo ime gostima, među kojim su bili i ambasadori Egipta, Hrvatske, Indonezije, Irana i Srbije, obratio se njegov savjetnik, prof.dr. Boris Tihi.

Do 21. oktobra kada se sajam završava, posjetiocima će se na površini od 24.932 metra kvadratna predstaviti rekordnih 649 izlagača iz 36 država. Broj inostranih izlagača dostigao je 377, od kojih 61 dolazi iz Njemačke, 52 iz Slovenije, 41 iz Srbije itd.

Tokom svečanosti otvorenja sajma ZEPS 2007., goste je uime domaćina, Zeničko-dobojskog kantona pozdravio premijer Miralem Galijašević.

«Na dosadašnjih 13 generalnih bh. sajmova učestvovalo je 6.338 izlagača, a sajam je zvanično obišlo 939.500 posjetilaca. Zbog toga smo mi ponosni i s pravom se može kazati da je ZEPS postao brend ne samo ZDK-a nego i cijele BiH», izjavio je Galijašević.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović rekao je da je 14. generalni bh. sajam velika prilika za direktne susrete privrednika, razmjenu informacija, prezentaciju novosti u tehnologijama i sklapanje novih poslovnih ugovora.

«BiH je u posljednjih pet godina ostvarila zavidne rezultate u stvaranju makroekonomske stabilnosti, naročito u smanjenju inflacije i budžetskog deficita ali još 'boluje' od problema visokog deficita u vanjskoj trgovini. Na osnovu podataka od 2001. do 2006. jasno je uočljivo deficitarno stanje naše ekonomije. U ovom periodu ukupan izvoz je iznosio 9.300.000.000 eura, dok je ukupan uvoz iznosio 27.300.000.000 eura. Ipak od 2003. naovamo pokrivenost uvoza izvozom bilježi stalni rast i već 2005. godine pokrivenost je bila 34 posto, a u 2006. dostignuta je pokrivenost od 46,9 posto», kazao je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima potpisivanje CEFTA sporazuma značit će mnogo u budućoj regionalnoj privrednoj saradnji.

U okviru pratećih sajamskih manifestacija danas poslijepodne održat će se skup «Proces evropskih integracija i poslovna zajednica», na kojem će medijatori biti Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, Darija Ramljak, pomoćnica direktora i Maja Rimac-Bjelobrk, rukovoditeljica Odsjeka za analizu i planiranje u Direkciji za evropske integracije.