Pod pokroviteljstvom Izetbegovića
0

VIDEO / Otvoren Svjetski forum urbanizma u Sarajevu

FENA
U Narodnom pozorištu u Sarajevu večers je svečano, pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, otvoren Svjetski forum urbanizma.

Tokom četiri dana trajanja, do 9. septembra, Sarajevo će biti svjetska prijestonica urbanizma i planiranja prostora, a oni su, svuda u svijetu, neophodni tehnički, društveni, ekonomski i kulturni instrumenti za stvaranje boljeg kvaliteta život.

Tokom otvaranja foruma i inauguracije izložbe "Veliki Pariz", 10 projekata koje je vidjelo već oko 200 hiljada ljudi u Parizu, Izetbegović je kazao da je Sarajevo već stoljećima evropska raskrsnica civilizacija i da je jedan ovakav događaj svjetskog značaja put da ponovo postane i simbolom mira i različitosti.

Gradonačelnik Sarajeva i predsjednik Organizacionog odobra Foruma Alija Behmen je, također, u prisustvu brojnih francuskih i domaćih arhitekata, urbanista, poduzetnika i političara kazao da mu je želja da Sarajevo postane prijestonicom ideja o urbanoj civilizaciji te je kazao da će učesnici foruma imati prilku u Sarajevu vidjeti projekte Ars Aevi, Trebevićke žičare, Vijećnice, Muzeja Sarajeva i druge projekte koji zaslužuju pažnju.

Sve prisiutne je pozdravio i francuski ambasador u BiH Roland Gilles, koji je rekao da će Forum biti propraćen različitim konferencijama i da će se baviti time kako stvoriti uvjete za ugodan život u gradovima.