Slovenija
0

Otvoren Strateški forum na Bledu

SRNA
Bled
Bled
Dvodnevni međunarodni Strateški forum, posvećen aktuelnoj svjetskoj privrednoj i finansijskoj krizi, otvoren je danas na Bledu.

Na forumu učestvuje 415 političara i privrednika iz svijeta, među kojima i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

Na skupu će biti riječi o jačanju privredne saradnje zemalja zapadnog Balkana, kao i o pomoći za izlazak iz globalne ekonomske krize.

Otvarajući Forum, slovenački predsjednik Danilo Tirk, premijer Borut Pahor i ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar govorili su o važnosti međunarodne saradnje u traženju izlaza iz krize. 

Tirk je naglasio da krizu treba pretvoriti u šanse za razvoj. 

On je upozorio na neefikasnost državnih institucija i ocijenio da je potrebno naći nove mehanizme, ali nije naveo o kojim mehanizmima je riječ.

Na Forumu su predviđene četiri panel diskusije, a prve dvije se održavaju večeras, poslije svečane večere.
U prvoj panel diskusiji Foruma, koju vodi ministar Žbogar, učestvuju premijer Makedonije Nikola Gruevski, predsjednik Donjeg doma Parlamenta Češke Miroslav Vilček, ministri spoljnih poslova Turske i Luksemburga Ahmet Davotoglu i Žan Aselborn, i državni ministar za spoljne poslove Indije zadužena za Evropu Prenet Kaur.

Na panelu o evropskoj bezbjednosnoj strukturi učestvuju ministri spoljnih poslova Mađarske i Slovačke Peter Balaš i Miroslav Lajčak, generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju Mark Perin de Brišambo, direktor Odeljenja za političke poslove Generalnog sekretarijata Saveta Evropske unije Helga Marija Šmit, bivši ministar odbrane Velike Britanije, sada poslanik Džefri Hun i direktor moskovskog centra Karnedži Dmitri Trenin.

Ministar Zirojević će u okviru panela "Ekonomski izazovi za zemlje zapadnog Balkana" izložiti efekte ekonomske krize na BiH, kao i razvojne šanse BiH i potencijale za prevazilaženje krize.

Na ovoj panel-raspravi osim ministra Zirojevića, učestvovaće zamjenik pomoćnika državnog sekretara za jugoistočnu Evropu SAD Stjuart Džons, ministar spoljnih poslova Albanije Lulzim Baša, ministar za evropske integracije Crne Gore Gordana Đurović i viši istraživač Instituta za međunarodne ekonomske studije u Beču Vladimir Gligorov.

Osim ove biće održana još jedna panel-rasprava o zapadnom Balkanu "Jačanje privrednog povezivanja zapadnog Balkana kao pomoć u izlasku iz krize" na kojoj će učestvovati predsjednik Privredne komore Kosova Besim Bećaj, zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju Jelica Minić,  rukovodilac sektora za evropske integracije Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu Višnja Samardžija.

Strateški forum, koji se održava na Bledu četvrtu godinu za redom, organizuju Ministarstvo inostranih poslova Slovenije i Centar za evropsku perspektivu.