biznis
0

FOTO / Otvoren sajam SAGRA, 60 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske

FENA
Sarajevski sajam građevinarstva SAGRA svečano je otvoren danas u Centru Skenderija u Sarajevu. Uporedo s ovim sajmom bit će održane i manifestacije "Dani energetske efikasnosti u zgradarstvu", Dani turizma 2013, Drugi međunarodni sajam kafe "Sarajevo Espresso Specialista", te šesto međunarodno takmičenje učenika ugostiteljskih i turističkih škola.

Otvarajući sajam, direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirević istakao je da je cilj organizatora bio povezivanje industrije građevinskog materijala, građevinske operative, predstavnika svih nivoa vlasti, te međunarodnih organizacija za finansijsku i tehničku podršku u realizaciji projekata energetske efikasnosti u zgradarstvu da bi poslovna klima u građevinskom sektoru BiH bila poboljšana.

On je kazao da je u do unazad nekoliko godina, za vrijeme intenzivne obnove zemlje, sajam pod tadašnjim nazivom "Gradnja i obnova" bio znatno veći i profitabilniji, te da je zbog smanjenja obima tih aktivnosti sajam ostao bez velikog broja stranih izlagača, a shodno tome i preimenovan.

Bećirević je naveo da na sajmu učestvuje oko 60 izlagača, najvećim dijelom iz Bosne i Hercegovine, ali i iz Srbije i Hrvatske.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica rekao je da je Sarajevo uvijek bilo privredni grad, ali da zbog pogoršanja ekonomskih prilika trpe i sajamske manifestacije.

Po njegovom mišljenju, sada je vrijeme da se okrenemo Evropi jer će investitori tek početi da dolaze, čime će ovakvi sajmovi dobiti puni smisao.

Sajam traje do 29. marta, a u okviru manifestacije "Dani energetske efikasnosti u zgradarstvu" bit će održana brojna predavanja i prezentacije predstavnika domaćih institucija, kao i UNDP-a, EBRD-a, USAID-a, o toj tematici.