"Kupujmo domaće"
0

Otvoren Sajam domaće privrede u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
U organizaciji Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" u četvrtak je u Sarajevu otvoren trodnevni Sajam domaće privrede.

Učestvuje 47 privrednih subjekata iz oba entiteta, iz različitih industrijskih oblasti.

Između ostalih, tu su kompanije: Voćar, Drvopromet, KAP, Apimed, GreenTon, Mlin Ustikolina, Bony-Vitalis, Majevica Corn Flips, Domoinvest, VGT Osiguranje, VegaMix, TZ Obner, Bijela voda, Pinjo-Linea, Privredna banka Sarajevo, Fabrika duhana Sarajevo, Izzetin, Semberka, Imtec, Bionatura, Bemust, Eurotoner, Pak Centar, Eko farma Dubošnica, Plantago,Erby-Jukan, ZZ Behar i drugi.

Otvarajući sajamsku manifestaciju, koja traje do 21. maja, ministar privrede Kantona Sarajevo Rusmir Sendić istaknuo je da Kanton Sarajevo podržava ovaj već tradicionalni privredni događaj iz više razloga, a prvenstveno zbog jačanja samosvijeti građana BiH o važnosti kupovine domaćih proizvoda, a tim i jačanja konkurentnosti domaćih privrednih subjekata te što se na Sajmu mogu pronaći proizvodi kojih nema u mnogim tržnim centrima.

Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, a svi posjetioci će imati prilku da u direktnom kontaktu s privrednicima razgovaraju o stanju na bh. tržištu te postave pitanja o domaćim proizvodnim paletama.

Za pomoć u organizaciji ovog događaja, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" Admir Kapo, posebno je zahvalio Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Vladi Kantona Sarajevo.

Otvaranju Sajma prisustvovao je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović koji je došao da bi dao podršku ovoj manifestaciji, ističući da je ona dobrodošla da bi se građanima BiH još jednom ukazalo na značaj kupovine domaćih artikala.

Okupljene posjetioce, uime privrednika, pozdravila je i direktorica marketinga DP Marketi Mirsada Adembegović te kazala da su DP marketi jedini lanac trgovina u BiH koji ima u svom portfoliju dobavljača 90 posto domaćih kompanija, a na svojim policama od 50 do 90 posto domaćih proizvoda.

Sajam se održava na platou ispred BBI centra.