biznis
21

Otvoren prvi Bitcoin bankomat na svijetu

Klix.ba
U Vancouveru (Kanada) otvoren je prvi Bitcoin bankomat koji izdaje pravi novac u zamjenu za virtualnu valutu putem sigurnosnog sistema skeniranja dlana.

Radi se o prvom od pet bankomata koje je kanadska kompanija Bitcoiniacs kupila od američkog proizvođača Robocoin.

"Mislim da Bitcoini imaju potencijal da postanu revolucionarni", kaže Mitchell Demeter, osnivač Bitcoiniacsa i suvlasnik Robocoina.

Transakcije ovog bankomata su anonimne, a klijenti se identificiraju skeniranjem dlana. Demeter navodi da anonimna priroda Bitcoina ne bi trebala uplašiti one koji sumnjaju u validnost valute.

"Kaže se da je anonimno, ali zapravo nije. Svaka transakcija se bilježi. Vaše ime nije zabilježeno, ali ukoliko neko želi da otkrije ko je napravio transakciju, to je moguće", objasnio je.

Potez je napravljen kako bi se sproveli kanadski zakoni protiv pranja novca, a bankomati dozvoljavaju transakcije samo do tri hiljade kanadskih dolara dnevno po korisniku.

Četiri druga bankomata bit će postavljena u Torontu, Montrealu, Calgaryju ili Ottawi u decembru.

Demeter navodi da Bitcoini, koji se koriste kako bi se platile usluge na internetu, sada sve više privlače pažnju u stvarnom svijetu, pogotovo zbog toga što trgovcima omogućavaju da izbjegnu takse povezane sa kupovinom kreditnim karticama. Dodaje da u Vancouveru već postoji 30-ak građevinskih kompanija koje prihvataju Bitcoine kao način plaćanja, a broj takvih kompanija svakodnevno raste.

"Ova virtualna valuta funkcioniše uporedo sa stvarnim valutama, a novi bankomati pomoći će njenom širenju. Mi zapravo ne mijenjamo ništa. Ovo je samo još jedna valuta koja će se koristiti pored svih drugih. Ovo je valuta interneta i uvijek će biti vrednovana naspram drugih valuta", kaže Demeter.

Različiti nivoi digitalne sigurnosti koriste se kako bi osigurali korisnike i njihovu kontrolu nad imovinom, baš kao i sa stvarnom valutom.