55 novih radnih mjesta
0

Otvoren pogon Sconto-proma u Ključu

FENA
Ovo je najsretniji dan u mom dosadašnjem premijerskom mandatu, jer smo počeli činiti ono što smo rekli da nam je prioritet i osnovna zadaća, zapošljavanje ljudi i otvaranje proizvodnih radnih mjesta, izjavio je premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača na svečanom otvaranju još jednog proizvodnog pogona prijedorske Tvornice namještaja Sconto-prom u Ključu.
Time je počela finalizacija ugovora, koji je u aprilu ove godine potpisan sa Vladom kantona, a u kojem se Vlada obavezala biti podrška širenju ove uspješne kompanije.

Nakon svečanog čina presijecanja vrpce, kojeg su obavili premijer Lipovača i vlasnica Sconto-proma Elizabeta Josipović, uslijedio je obilazak proizvodnih pogona.

Prema riječima Josipović, u Ključu je zaposleno 55 radnika, do kraja godine ta bi brojka trebala premašiti 100, a u septembru iduće godine 500 zaposlenih.

Svečanosti su prisustvovali i Alija Remzo Bakšić, predsjednik Udruženja poslodavaca BiH, Lukša Šoljan, direktor projekta za drvnu industriju pri USAID-u, Sanjin Halimović, federalni ministar poduzetništva, obrta i razvoja, Osman Ćehajić, načelnik Općine Ključ, te ministri u Vladi kantona.

Prezentiran je kratki promotivni film o razvoju Scontoproma od 1998. godine i njegovom stasavanju do kompanije koja danas surađuje s dvije ugledne kompanije, švedskom IKEA-om i italijanskim CALLIGARIS-om, a potpisani su i novi ugovori sa kupcima iz Njemačke, Litvanije i Rumunije.

-Svi oni koji sijeku šume u Unsko-sanskom kantonu da bi ih obradili i od drveta napravili finalni proizvod, bit će parneri ove Vlade i imati nepodijeljenu podršku, istakao je Lipovača, dodajući da sa onima koji sijeku šume da bi ih izvozili kao jeftinu sirovinu, nema šta razgovarati.

Prema njegovim riječima, u segmentu eksploatacije ovog izuzetno vrijednog prirodnog bogastva, neke stvari se moraju mijenjati, zaključio je premijer.