biznis
0

Otvoren konkurs za graditeljsku nagradu CEMEX

FENA
Tržni centar Importane prošle godine je osvojiio nagradu CEMEX
Tržni centar Importane prošle godine je osvojiio nagradu CEMEX
Kompanija CEMEX Hrvatska otvorila je i u Bosni i Hercegovini konkurs za dodjelu 5. graditeljske nagrade CEMEX, koja predstavlja priznanje za iznimna građevinska i arhitektonska postignuća.

Ovogodišnjikonkurs za graditeljsku nagradu CEMEX bit će otvoren do 13. aprila, nakon čega će Odbor za nagrade dodijeliti priznanja najboljim prijavljenim radovima, saopćeno je iz PR agencije Prime Communications.

Učestvovati mogu svi arhitekti, građevinari i investitori s radovima i projektima koji su završeni tokom 2010. i 2011. godine, ali s projektima pri čijoj je izradi korišteno najmanje pedeset posto CEMEX-ovog cementa.

Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije: stambene građevine, javne i poslovne građevine te infrastrukturne građevine, a u skladu s načelima društveno odgovornog poslovanja,

CEMEX je od 2006. godine uveo i dvije posebne nagrade za projekte koji poštuju načela održive gradnje i pristupačnosti osobama s posebnim potrebama.

Pobjednički projekti predstavljat će uspjehe arhitekture i graditeljstva Bosne i Hercegovine na priznatom međunarodnom natječaju, 21. globalnoj graditeljskoj nagradi CEMEX (CEMEX Building Award) u Meksiku.

Ovogodišnji Odbor za nagrade u Bosni i Hercegovini čine tri stručnjaka iz područja graditeljstva: Jaroslav Vego, redovni profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Saša Čvoro, profesor na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjoj Luci, te prof. Mustafa Hrasnica, dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Graditeljska nagrada CEMEX uspostavljena je prije 21 godinu sa svrhom prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje kompanije CEMEX, koja je od 2005. vlasnik CEMEX-a Hrvatske (bivšeg Dalmacijacementa).

Proizvodi CEMEX-a Hrvatska prisutni su na tržištu Bosne i Hercegovine već godinama, a od 2006. godine kompanija djeluje i na tržištu BiH kroz vlastitu kompaniju CEMEX BH d.o.o. Bosna i Hercegovina.