Problemi za Boeing
0

Otkazivanje narudžbi za 787 Dreamliner

Sarajevo-x.com
Američki proizvođač aviona Boeing predviđa da će se nastaviti otkazivanja narudžbi za njihov najsavremeniji model 787 Dreamliner, pogotovo nakon što je kineski avioprijevoznik otkazao narudžbu čak 24 aviona ovog tipa. Boeing se ipak tješi kako je ukupna količina narudžbi njihovog novog aviona velikog dometa ostala dovoljno dobra.
Samo jedan dan nakon vijesti da kompanija China Eastern otkazuje svoje narudžbe za moderni 787 Dreamliner, izvršni direktor Boeinga je rekao da će još neke narudžbe "propasti", ali da će ubrzo prilagoditi vrijeme isporuka, te da će se tempo proizvodnje ovog modela uskoro znatno ubrzati.

"Iskreno, kada pogledamo u budućnost, očekujemo da će se baza narudžbi za Dreamliner dodatno popuniti, ali kako očekujemo više narudžbi istovremeno očekujemo i više otkazivanja, tako da s posebnom pažnjom moramo proći proces optimizacije narudžbi s našim kupcima," rekao je potpredsjednik Odjela za marketing u Boeingu, Randy Tinseth.

Kompanija China Eastern objašnjava svoj potez i tvrdi da će umjesto planirane nabavke Dreamlinera za 3,3 milijarde dolara kupiti 45 novih aviona Boeing 737, koji im se više uklapaju u poslovne planove nego 787, te da će istovremeno kupiti i 15 aviona Airbus A330, u vrijednosti 2,5 milijarde dolara.

Analitičari vjeruju kako bi i druge kineske aviokompanije mogle otkazati narudžbe Dreamlinera, nakon što su ponovno procijenili potrebe tržišta. Ovo pokazuje da China Eastern, ali i druge kompanije u Kini, predviđaju kako ekonomski oporavak u Sjedinjenim Državama i Evropi neće doći uskoro, tako da oni ne žele praviti velika ulaganja u velike avione za duge relacije.