biznis
0

Oštar pad azijskih indeksa, cijene nafte i dalje rastu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na azijskim berzama cijene dionica su danas oštro pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će visoke cijene nafte umrtviti oporavak privrede.

Raspoloženje na tržištima je loše jer cijene nafte i dalje rastu zbog sukoba u Libiji, te nemira u Iranu i drugim zemljama Bliskog istoka.

Ulagači se najviše plaše da bi protesti mogli izbiti i u Saudijskoj Arabiji, najvećem svjetskom proizvođaču nafte. Zbog toga je jutros cijena barela "crnog zlata" na berzi u New Yorku porasla za 40-ak centi, probivši se iznad nivoa od 100 dolara, dok je na londonskom tržištu porasla sa sinoćnjih 115,40 na 116 dolara.

Zbog strahovanja da će visoke cijene nafte izazvati smanjenje potrošnje, što bi izazvalo pad potražnje u svijetu i naštetilo oporavku privrede, na Tokijskoj berzi su jutros pod najvećim pritiskom dionice velikih izvoznika.

Dionice elektroničkih i automobilskih divova Toshibe, Sonyja i Toyote pojeftinile su između 2 i 2,5 posto. Zbog rasta cijena goriva, pod pritiskom su i dionice avio kompanija. Cijene dionica Qantas Airwaysa, Cathay Pacific Airwaysa, All Nippon Airwaysa i China Southern Airlinesa potonule su između 2,1 i 4 posto.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 1,3 posto u crvenom na 137,20 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 se spustio 2,43 posto, hongkonški Hang Seng je oslabio 1,49, a kineski CSI 300 indeks je skliznuo 0,36 posto. Južnokorejski indeks Kospi se spustio 0,57 posto.

Na evropskim berzama cijene dionica su jutros pale jer raste zabrinutost ulagača da će zbog jačanja političkih tenzija u zemljama Bliskog istoka cijena nafte i dalje rasti, što bi moglo usporiti oporavak privrede.