biznis
0

Osnovana Revizorska komora FBiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Revizorska komora Federacije Bosne i Hercegovine, strukovna organizacija svih revizorskih društava i ovlaštenih revizora koji posluju na teritoriji Federacije BiH, osnovana je protekle sedmice u Sarajevu.

U radu osnivačke skupštine Revizorske komore učestvovali su predstavnici 57 revizorskih društva iz svih kantona Federacije BiH, koja posjeduju dozvolu za rad, a koju je izdalo Federalno ministarstvo finansija.

Osnivanje Revizorske komore FBiH uređeno je novim Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH koji je stupio na snagu u januaru ove godine, a koji je Komoru definirao kao stručnu organizaciju samostalnu i neovisnu u svom radu, ali u isto vrijeme podvrgnutu javnom nadzoru koji će provoditi Odbor za javni nadzor.

Primarni zadatak Revizorske komore FBiH će biti unapređenje ugleda revizijske profesije, prvenstveno kroz organiziranja i provođenja stručnog osposobljavanja ovlaštenih revizora, nadziranja kvaliteta rada revizorskih društava i ovlaštenih revizora, utvrđivanja minimalne metodologije obavljanja provjere kvalitete rada revizorskih društava i ovlaštenih revizora, kao i praćenje provedbe propisa, predlaganje izmjena propisa i sudjelovanje u postupku donošenja ili izmjene propisa.

Na skupštini je usvojen Statut Komore i izabrani su predstavnici u tijelima Komore.

Za predsjednika Komore izabran je Sead Bahtanović, direktor i ovlašteni revizor revizorske firme Deloitte d.o.o. iz Sarajeva.