biznis
13

Osnivač Amazona kupio The Washington Post za 250 miliona dolara

Klix.ba
Osnivač i izvršni direktor internetske knjižare Amazon Jeff Bezos kupio je The Washington Post i druga izdanja novina koja uređuje kompanija The Washington Post za 250 miliona američkih dolara, objavljeno je nakon sastanka rukovodilaca ove kompanije.

Bezos je kupio Washington Post kao pojedinac, a ne u ime Amazona, potvrdila je kompanija u zvaničnoj izjavi poslanoj medijima putem e-maila, prenosi Mashable.

"Ja, Katherine Weymouth i naši direktori smo odlučili prodati kompaniju nakon višegodišnjeg suočavanja sa novinarsko-industrijskim izazovima, jer smatramo da možda postoji drugi vlasnik koji bi bolje vodio Post. Jeff Bezos je dokazani tehnološki i poslovni genije, njegovo dugogodišnje iskustvo i lična pristojnost čine ga najboljim vlasnikom Posta", rekao je direktor The Washington Post Company Donald E. Graham.

Bezos je izjavio kako razumije kritičku ulogu Washington Posta u Washingtonu i SAD-u te je istakao kako se "vrijednosti neće mijenjati".

"Naša dužnost prema čitaocima ostat će srce Posta i veoma sam optimističan kada je u pitanju njegova budućnost", dodao je.

Objavljeno je i to kako će vrh tima The Washington Posta, novine koja je poznata po svojoj serioznosti i razotkrivanju nekih od najznačajnijih američkih političkih skandala, uključujući i Watergate, ostati nepromijenjen.

Bezos je zatražio i Express novine, The Gazette, Southern Maryland Newspapers, Fairfax County Times, El Tiempo Latino i Greater Washington Publishing.

Slate, TheRooot.com i Foreign Policy ostat će pod vodstvom upravnika, jer su od državnog interesa.

Ovo nije prvo Bezosovo ulaganje u medijski posao. U aprilu je uložio pet miliona dolara u Business Insider.