Potpisivanjem ugovora o koncesiji
0

Osigurani uvjeti za nastavak proizvodnje u rudnicima Kreka

FENA
Današnjim potpisivanjem Ugovora o koncesiji između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskoga kantona i Rudnika Kreka stvoreni su preduvjeti za neometan nastavak proizvodnje ugljena u 2012. godini u rudnicima Dubrave, Mramor, Šikulje i Bukinje.

Potpisivanjem ovog ugovora rješava se pitanje eksploatacije za tekuću godinu, u kojoj se očekuje donošenje zakona o konceseijama Federacije Bosne i Hercegovine, što će omogućiti da se ugovori o koncesiji za ekploataciju ugljena zaključuju na znatno duže razdoblje.

Dugoročni ugovori za koncesije posebno su bitni za Rudnike Kreka zato što stavraju mogućnosti da Rudnici sklapaju duže, strateške ugovore o isporuci ugljena, posebno ako se uzme u obzir planirana izgradnja Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla, istaknuli su danas ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Knežiček i direktor Rudnika Rešad Husagić.

S obzirom na to da je raspodjela sredstava prikupljenih od koncesija definirana tako da 80 posto sredstava ide lokalnim zajendicama na čijem se području vrši eksploatacija, ministar Knežiček je pozvao Rudnike da se pridržavaju reprograma za isplatu prethodnih dugovanja po ovoj osnovi, a sve kako bi se općinama omogućio kvalitetniji razvoj.

Preostalih 20 posto sredstava koje se usmjeravaju u kantonalne proračune, Vlada Tuzlanskog kantona i Ministarstvo industrije, energetike i rudastva usmjerit će u razvojne programe i dalja istraživanja pridodno-mineralnih resursa, istaknuto je prilikom potpisivanja Ugovora o koncesiji.