Južni dio Koridora Vc
0

Osam zainteresiranih za dionicu Bijača - Počitelj

FENA
Počitelj: Kuda će proći autoput?
Počitelj: Kuda će proći autoput?
Evropska banka za obnovu i razvoj dala je saglasnost na evaluacioni izvještaj o rezultatima pretkvalifikacionog natječaja za izgradnju autoceste na trasi koridora 5-C, dionica Bijača - Počitelj, poddionica Bijača - Kravice, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Kako se navodi, slijedi saglasnost EBRD-a na tendersku dokumentaciju i poziv pretkvalifikacionim kompanijama/konzorcijima za pripremu finansijske ponude.

U skladu s evaluacionim izvještajem pretkvalifikacione uvjete su u potpunosti zadovoljile kompanije/konzorciji: Swietelsky, Austrija, J&P – Avax s.a., Grčka, Konzorcij GP Put Sarajevo BiH i Vijadukt Hrvatska, zatim BH Konzorcij Euroasfalt Sarajevo, ŽGP Sarajevo i Hidrogradnja Sarajevo. Uvjete su ispunili i Hidroelektra Niskogradnja Hrvatska, Konzorcij CEA Italija, Grazzini Italija i Zagorje Tehnobeton Hrvatska, austrijski Strabag Austrija te Osijek-Koteks Hrvatska.

Konstruktor uvjetno zadovoljio

Konzorcij Konstruktor Hrvatska, Putovi Grude BiH i HP Investing Mostar BiH je uvjetno zadovoljio prekvalifikacione kriterije te je u obavezi, do poziva za preuzimanje tenderske dokumentacije za izradu finansijske ponude, dostaviti dodatne dokaze o ispunjavanju pretkvalifikacionih uvjeta.

U suprotnom, konzorcij neće moći preuzeti tendersku dokumentaciju za izradu finansijske ponude, navedeno je u izvještaju.

SCT i Integral nisu zadovoljili

Erdal Trhulj, v.d. direktora JP Autoceste FBiH, kazao je da će ta kompanija u naredna dva dana dostaviti na saglasnost EBRD-u tendersku dokumentaciju za izradu finansijske ponude.

"Nakon dobivanja saglasnosti, pretkvalifikovane kompanije ili konzorciji će biti pozvani da preuzmu dokumentacuju i pripreme svoje finansijske ponude", rekao je Trhulj.

Od prijavljenih kompanija ili konzorcija na poziv za prekvalifikaciju, uvjete nisu ispunili: SCT d.d. Slovenija, Integral Inžinjering Banja Luka BiH, Konzorcij Sepa Italija i Mucić & Co. BiH i Ingra Hrvatska koja je bila prijavljena u konzorciju s kompanijom Osijek-Koteks Hrvatska.