biznis
0

Organskim proizvođačima u BiH omogućen pristup tržištu EU

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) danas je upriličena svečanost povodom uključenja bh. certifikacijskog tijela za organsku poljoprivredu “Organska kontrola” na EU listu ovlaštenih kontrolnih tijela iz trećih zemalja, za izvoz na tržište Evropske unije.

"Za organske proizvođače iz cijele BiH to znači da imaju direktan pristup evropskom tržištu“, pojasnila je direktorica Organske kontrole Mersida Musabegović.

Dodala je da registrovanih proizvođača kod OK certikacijskog programa trenutno ima 39, a da 22 proizvođača imaju OK certifikat. Radi se o izvozno orjentiranim proizvođačima, a najviše se izvozi u zemlje EU, prije svega Njemačku, Švicarsku, Holandiju, Švedsku itd.

"Uprkos činjenici što BiH još nema zakona o organskoj poljoprivredi, ponosni smo što je 'Organska kontrola' jedino certrifikacijsko tijelo na Balkanu koje je ovlašteno od Evropske unije za certificiranje organskih proizvoda u trećim zemljama“, istakla je Musabegović.

Organska kontrola je osnovana 2003. u sklopu Sida projekta "Razvoj organske poljoprivrede u BiH”, s ciljem da se razvije bosanskohercegovački certifikacijski program koji bi bio prilagođen lokalnim uslovima, ali međunarodno priznat i akreditiran. Aktivnosti proširenja opsega akreditacije "OK” i uključenja na EU listu podržao je projekt USAID- Sida FARMA.

Direktor USAID-a Allan Reed izrazio je zadovoljstvo što je EU dodijelila akreditaciju kompaniji "Organska kontrola" za certifikaciju organskih proizvoda. Naglasio je da je veoma važno za poljoprivredne proizvođače iz BiH da imaju pristup tržištima EU.

"Akreditacija koju je dobila ova firma veliki je korak naprijed. Putem našeg zajedničkog projekta FARMA, USAID i Sida će nastaviti da podržavaju napore u razvoju poljoprivrede u BiH“, istakao je Reed.

“Nadamo se da ovaj proces certificiranja predstavlja prvi korak u procesu koji će omogućiti bh. proizvodima da se nastave izvoziti na tržište EU. Iskreno se nadam da će u poljoprivrednoj industriji farmeri i drugi poslovni ljudi imati velike dobrobiti iz ovoga“, kazao je ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bosse Hedberg.

Vanjskotrgovinska komora BiH, prema riječima predsjednika Brune Bojića, nastavit će da podržava sve aktivnosti koje su potrebne za dobijanje ovako prestižnih certifikata.

Stalni odbor za organsku poljoprivredu Evropske komisije je ove godine, u grupi s ukupno 30 tijela iz cijelog svijeta, zvanično priznao bh. kompaniju “Organska kontrola” za certificiranje organskih proizvoda u trećim zemljama, namijenjenih za prodaju na tržištima zemalja članica EU.