Mostar
0

Organizirana konferencija "poslovati s Norveškom"

FENA
Mostar
Mostar
U saradnji Grada Mostara i Ambasade Kraljevine Norveške danas je u tom gradu upriličena konferencija pod nazivom ''Poslovati s Norveškom''.

Svrha konferencije je ukazati na neiskorištene potencijale za širenje poslovne saradnje između Norveške i BiH, a konferencija se održava u Mostaru zbog uspješne saradnje koja već postoji između nekoliko kompanija u Hercegovini i Norveškoj.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu kazao je u izjavi za novinare kako već postoji grupa norveških kompanija koje uspješno posluju u BiH, ali da postoji želja da se taj broj proširi.

Na današnjoj konferenciji će se, kako je istakao, govoriti o nekim tehničkim detaljima o određivanju cijena, standardu i kontroli kvalitete u mašinskoj i metalnoj industriji, kao i poljoprivredi, te o razvijanju dugoročnih poslovnih odnosa.

Dodao je kako norveške kompanije ne žele da sklapaju samo po jedan ugovor, nego žele da stvaraju neke dugoročne odnose.

"Jedna od poruka današnje konferencije bit će da mi ne želimo samo partnere koji će biti s nama na osnovu jednog ugovora, mi želimo partnere s kojima ćemo sarađivati dugi niz godina.

Mislim da bh. kompanije nisu svjesne kakve se sve mogućnosti pružaju izvan BiH i mi pokušavamo da im pomognemo da shvate da postoje prilike za dobar biznis izvan BiH. Želimo da što više razvijamo, proširimo i produbimo saradnju između norveških i bh. kompanija, naročito onih u Hercegovini", kazao je ambasador Braathu.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić je istakao kako se temeljem dobre prakse određenih kompanija iz Mostara može stvoriti veća zainteresiranost s obe strane.

"Imamo određenu pogodnost za poljoprivrednu proizvodnju, obučene ljude za metalnu industriju, imamo Aluminijski kombinat i mislim da ćemo pokušati iskoristiti te prednosti, prezentirati se na najbolji način i osigurati saradnju", dodao je Bešlić.