biznis
0

Oprez na evropskim berzama

FENA
Na evropskim su berzama cijene dionica jutros porasle, nakon što su jučer pale na najniže razine u četiri mjeseca, no trguje se oprezno jer nema puno vijesti koje bi ohrabrile ulagače.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 ojačao 0,3 posto, na 1017 bodova, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu od 9. januara. Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski Dax bili su u plusu između 0,1 i 0,7 posto, prenose agencije.

"U usporedbi s drugim klasama imovine, dionice djeluju jeftino, no evropske vlasti moraju ponovno uvjeriti ulagače da mogu suzbiti dužničku krizu i vratiti eurozonu na čvrste noge", kaže direktor u CMC Marketsu Jimmy Yates.

Jutros se oporavio i španski IBEX, ojačavši 1,2 posto, jer su tamošnje vlasti preuzele Bankiu, četvrtu po veličini špansku banku, što je još jedan od poteza usmjeren na saniranje finansijskog sistema koji je pod pritiskom već četiri godine, još od sloma tržišta nekretnina.

U Grčkoj se, pak, nastavlja politička drama jer nakon konzervativaca jučer ni lijevo orijentirane stranke nisu uspjele dogovoriti koalicijsku vladu, prenosi business.hr.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei kliznuo 0,4 posto, na 9009 bodova.