biznis
0

Oporavak dionica podržao cijene nafte nadomak 68 dolara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su porasle nadomak 68 dolara, paralelno s oporavkom na azijskim i evropskim tržištima dionica, nakon pada dan ranije na najnižu razinu u dvije sedmice.

Na američkom tržištu cijena barela sirove nafte porasla je za 83 centa, na 67,58 dolara, nakon što se dan ranije spustila na najnižu razinu u dvije sedmice od 65,23 dolara. Na tržištu u Londonu barel nafte poskupio je za 66 centi, na 71,20 dolara.

Američki podaci iz sektora nekretnina u julu i izvještaj o proizvođačkim cijenama, koji se očekuju kasnije u utorak, poslužit će kao novi pokazatelj stanja američkog gospodarstva i ponuditi tržištima smjer.

Ulagači također čekaju sedmični izvještaj o američkim zalihama nafte u utorak i srijedu u potrazi za najnovijim signalima potražnje u najvećem svjetskom potrošaču energenata.

"Slabost dolara, rast na tržištima dionica i prijetnja uragana opskrbi u SAD-u danas daju podršku svim energetskim tržištima", ocjenjuje Carsten Fritsch, naftni analitičar u Commerzbanku.

"Međutim, smatram da se radi o tek privremenoj podršci cijenama nafte. Podaci o zalihama trebali bi potvrditi da je percipirana prijetnja uragana prenapuhana, budući da su zalihe toliko visoke da mogu izaći na kraj s manjim prekidima", dodaje.

Očekuje se da će sedmični podaci o zalihama američkog naftnog instituta (API) u utorak, te izvještaj američke vlade (EIA) u srijedu pokazati rast zaliha sirove nafte četvrtu sedmicu zaredom.

Rastu cijena nafte u utorak pridonio je i pad američkog dolara prema nizu vodećih svjetskih valuta, budući da slabiji dolar pojeftinjuje robe iskazane u toj valuti čineći ih time privlačnijima za ulagače.

Ulagači u naftna tržišta nastavljaju pratiti kretanje uragana Billa, prvoga ovogodišnje atlantske sezone uragana, koji bi mogao izazvati prekid proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zaljevu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u odvojenom je izvještaju saopćila da je referentna cijena barela košarice nafte tog kartela u ponedjeljak iznosila 68,04 dolara, što je za 3,1 dolar manje u odnosu na prošli petak.