biznis
0

Oporavak cijena nafte poslije velikih gubitaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte su se danas blago oporavile, na iznad 95 dolara za barel, poslije jučerašnjih velikih gubitaka, podstaknutih produbljavanjem dužničke krize u eurozoni i jačanjem dolara.

Nafta za orijentacionu isporuku u julu je u elektronskom poslovanju na merkantilnom tržištu u New Yorku bila u porastu 69 centi, na 95,50 dolara za barel, nakon što je sinoć na zaključenju poslovanja pojeftinila 4,56 dolara, na 94,81 dolar za barel.

Nafta iz Sjevernog mora marke "brent" je za isporuku u augustu na londonskoj berzi ICE ugovarana 1,34 dolara u porastu, po 114,35 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Jučerašnji žestoki protesti u Grčkoj protiv predloženih strogih mjera štednje zaplašili su učesnike na tržištu i doprinijeli jačanju dolara prema euru, čime su sirovine, denominovane u dolarima, kao što je nafta, postale skuplje za investitore koji posjeduju druge valute.

Euro je danas ojačao na 1,4198 dolara, sa 1,4165 dolara sinoć.

Agencija za kreditne rejtinge "Moody's" je saopćila da bi mogla da snizi kreditne rejtinge tri francuske banke kojima prijete gubici po grčkim obveznicama, što je podstaklo bojazan da bi se panika na finansijskom tržištu mogla prenijeti na ostale finansijski ugrožene članice zone eura, kao što su Španija, Portugal i Irska.

"Situacija bi mogla postati krajnje destabilizirajuća, ne samo za Evropu, već i za svjetsku ekonomiju", ukazao je Richard Sultanian iz kompanije "NUS consulting", dodavši da bi događaji u Evropi mogli ne samo da dalje smanje tražnju nafte, već i da oslabe spekulacije koje su podsticale cijene te sirovine iznad sadašnjih osnovnih nivoa.

Sultanian očekuje da sirova nafta na kraju ove godine bude ugovarana po oko 85 dolara za barel.

Politička previranja u naftom bogatim zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike su podstakla rast cijena nafte sa 84 dolara u februaru, na blizu 115 dolara za barel početkom prošlog mjeseca. Sada je nafta pojeftinila u odnosu na 102 dolara krajem prošle sedmice.